Składniki:
- 40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- śmietana kremówka (opcjonalnie)
- pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować.
W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklić.
Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody.
Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie)
Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko
Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut.
Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.
Szef Kuchni Devaldano radzi:
Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe! Smacznego!
Więcej leśnych i grzybowych inspiracji na https://www.devaldano.pl i https://www.facebook.com/devaldano.
Zachęcam również do zapoznania się z poniższymi dokumentami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz