czwartek, 27 grudnia 2018

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt

Zupa grzybowa to dla wielu osób tradycyjne danie, bez którego świąteczne menu byłoby co najmniej niepełne. Cudowny aromat grzybów unoszący się w całym domu doskonale buduje świąteczny nastrój, zaostrza apetyt i sprawia, że wręcz nie można doczekać się chwili, kiedy wszyscy zasiądą razem przy świątecznym stole. Poniżej przedstawiamy przepis na aksamitną, bogatą w smaku zupę grzybową, pełną pysznych leśnych grzybów. Zupa idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, oraz jako pyszne danie podczas całych świąt Bożego Narodzenia.  Można ją podać z uszkami, grzankami czy pieczywem albo serwować bez dodatków na przykład w filiżankach.




Składniki: 

  • 40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
  • śmietana kremówka (opcjonalnie)
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować.
W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklić.
Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody.
Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie)
Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko
Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut.
Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.

Szef Kuchni Devaldano radzi:

Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań.  Gotowe! Smacznego!

Więcej leśnych i grzybowych inspiracji na https://www.devaldano.pl i https://www.facebook.com/devaldano.

Zachęcam również do zapoznania się z poniższymi dokumentami:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz